Legnépszerűbb országok külföldi költözés esetén

12 jún by Aniko

Legnépszerűbb országok külföldi költözés esetén

Magyarországon egyre több munkavállaló dönt úgy, hogy külföldön helyezkedik el, ezzel vállalva az időszakos, vagy a végleges kitelepülés lehetőségét. A külföldön dolgozó magyar munkavállalókról elmondható, hogy nagyon kevesen ingáznak, ez is főként abban az esetben, ha a lakóhely és a munkahely viszonylag közel van egymáshoz (Pl. határ menti városokból, falvakból sokan járnak át Ausztriába dolgozni).

Tavaly előtt csináltak egy felmérést, hogy mégis miért mennek más országba dolgozni a kitelepülők. Erre ugyan nem csupán magyarok adtak választ, hanem a világ minden tájáról, de a statisztika nagy valószínűséggel itt is megállja a helyét, miszerint 45% azt állítja, hogy azért költöztek el, mert a pozíciójukat a befogadó ország cége sokkal jobban megfizeti, illetve 28% pedig azt mondta, hogy a másik ország jobb ajánlatáért vállalta a kiköltözést.

Egy globális kutatás szerint a legjobb helyek élni és dolgozni:

Forrás: HSBC Expat Explorer Survey

Ezt az eredményt 22 318 résztvevő válaszai adták ki, amelyben kitértek a kulturális, pénzügyi és szakmai előnyök mérlegelésére.

KSH adatok szerint az 5 legnépszerűbb munkavállalói célpontok a következők:

Németország:

Külföldi munkavállalás esetén igen vonzó célpont a magyaroknak, hiszen a fizetés és az életkörülmények nagyon jók, és a családok számára nagy csábítás az ingyenes felsőoktatás is. Berlin, Frankfurt, Hamburg a magyarok kedvenc célpontja.

Ausztria:

Közeli fekvése miatt a második helyen Ausztria áll. Először az idénymunkák váltak népszerűvé és az ingázás, de később Ausztria távolabbi tartományai is vonzóvá váltak és az állandó kitelepülés sem ritka a magyarok körében ebbe az országba.

Nagy Britannia

Mivel a magyar idegennyelv-oktatás egyik alappillére az angol, így Anglia a kitelepülő munkavállalók kedvelt célpontja. Nagyon sok történet kering arról, hogy diplomás emberek inkább választanak angol segédmunkás foglalkozást (pl. takarító, mosogató) a szigetországban, mint Magyarországon dolgoznának a szakmájukban. Természetesen a szakmunkások körében is felkapott hely Anglia, főként a vendéglátásban végzettek költöznek ide.

Svájc

Méltán népszerű munkahely és élettér célpont a magyarok számára, hiszen az ország által biztosított magas életszínvonal és a festői környezet egy új világba repítheti a kivándorlót.

Egyesült Államok

Az amerikai álom nem kopott meg, sőt! Évente több száz magyar próbál szerencsét a tengeren túlon, hogy ők is átélhessék a filmekben látott élményeket. Azok a reménybeli munkavállalók, akik lazább, szabadabb, innovatívabb környezetre vágynak munkahely és általános élet tekintetében, azok az USA-t választják.