A nemzetközi költöztetés plusz költségei

12 jún by Aniko

A nemzetközi költöztetés plusz költségei

A költözési díjon felül, amely természetesen függ a mozgatott tárgyak nagyságától méretben és súlyban, a két pont közötti távolságtól, az útvonaltól, és a szállítás módjától, bizony merülhetnek fel olyan kiadások, melyeket nem lehet, vagy nem érdemes kikerülni egy nemzetközi költözés során.

Az egyik ilyen tétel a be- illetve kicsomagolási díj. Bár nem minden költöztető cég  számít fel plusz költséget a csomagolásért, sokan mégis megteszik. Ez azért van, mert az országtól függően, ahová költözik, lehet, hogy nincs más választása ennek a költségnek az elkerülésére. Ennek oka az, hogy néhány ország vámszabályai megkövetelik a költöztető társaságtól, hogy bizonyos módon jelölje meg az importált árut, és ő garantálja ezzel, hogy semmilyen illegális terméket nem szállít. Vannak egyértelmű szállítási cikkek, amik ilyen törvényeket szegnek meg, például a fegyver, vagy a kábítószer. Viszont lehetnek az elszállítandó tételek között olyanok, amelyek szintén tiltott árunak minősülnek, mégsem egyértelmű ez a költöző számára. Ilyen lehet például egyes növény, vagy állatfaj. Ezekkel a termékekkel a költöztető cég munkatársai messzemenően tisztában vannak, mert szállításuk, vagy beviteli próbálkozásuk az adott országba kemény pénzbírsággal, vagy engedélyük bevonásával járhat.  Vannak olyan nemzetközi költöztető cégek, ahol nem ragaszkodnak a saját csomagolás elkészítéséhez és kicsomagoláshoz sem, így bizonyos vállalatoknál pénz takarítható meg, ha a költöző ügyfél maga csomagol, de a dobozokat nyitva hagyhatja, hogy a nemzetközi költöztető cég munkatársai könnyen ellenőrizhessék és leltározhassák azok tartalmát. Mindig megtakaríthat pénzt, ha úgy dönt, hogy saját maga az ügyfél csomagol ki az új otthonában.

A következő nem teljesen egyértelmű tétel a szállítandó dolgok biztosításának költsége. Néhány költöztető társaságnál a biztosítások a jegyzett árban benne vannak, de koránt sem mindegyiknél. Figyelni kell arra, hogy pontosan ellenőrizze, mit fedez és mit nem a társaság által nyújtott biztosítás. Olyan biztosításra van szükség, amely lefedi az áruk elvesztésének, ellopásának és / vagy károsodásának teljes értékét. Amennyiben ez nem a teljes körű költöztetési szolgáltatás része, úgy bizony ez plusz költséget jelent az ügyfélnek, amennyiben biztonságban szeretné tudni átköltöztetendő tárgyait.

Egy másik költség, amelyet érdemes megvizsgálni a költöztetés előtt, a vámok abban az országban, ahova költöznek. Például az EU-n belüli költözések (a cikk írásakor) a legtöbb országban mentesek a vámtételektől, de az Egyesült Királyságban például attól függően, hogy hová sorolják a tárgyakat, mégis róhatnak ki vámot a költöztetendő tételek némelyikére.

Ha másik országba költözik dolgozni vagy tanulni, akkor általában vízumot kell kérelmeznie, kivéve, ha az EU-n belül mozog, amely lehetővé teszi az országok közötti vízummentes mozgást. A munka- és tanulmányi vízumok szinte mindig sok papírmunkát igényelnek, és néha elég jelentős költségekkel járnak.

Végül, ha nemzetközileg költözik, számtalan más apró és nem kevés költséggel kell számolnia. Ide tartoznak például az új bútorok vásárlása, vagy szüksége lehet új ruhákra is, ha a hideg időjárású területről a meleg éghajlatú helyre költözik, vagy fordítva.