Nemzetközi költöztetés garancia, biztosítás

12 jún by Aniko

Nemzetközi költöztetés garancia, biztosítás

A legtöbb nemzetközi költöztető társaság azzal próbál jó benyomást tenni leendő ügyfeleire, hogy úgy hirdeti magát, ők bizony teljes körű garanciát, vagy biztosítást vállalnak a munkájukra és a szállítandó tárgyakra. Ezt sokszor azzal is alátámasztják mellékesen, hogy elmondják, hogy x euró, vagy dollár, vagy font értékben ők is biztosítva vannak. Ez az ügyfél hamis nyugalmát eredményezheti, ugyanis a biztosítás általában a költöztető társaságot védi főként és nem az ügyfelet és annak tulajdonát, továbbá hiába a legkörültekintőbb munkavégzés, akkor is vannak a szerződésben bizonyos kitételek, amik semmissé teszik a szerződés garanciáját és a társaság felteszi a kezét, hogy elnézést, de ez kivétel és le van írva a szerződésben.

Mit tehet az ügyfél? Első és legfontosabb teendő, hogy a szerződést, vagy ajánlatot nagyon alaposan tanulmányozza át a garancia és biztosítás szemszögéből megvizsgálva is, hogy elkerülhesse a későbbi kellemetlen perceket, esetleg jogi úton történő érvényesítés hosszú és megterhelő procedúráját.

Egyetlen költöztető társaság sem tudja garantálni 100% -os biztonsággal, hogy semmilyen veszteség vagy kár nem éri az ügyfelet. Először is azért, mert néhány tényező – bár ritka – teljesen kivédhetetlen. Például a kompok időnként elsüllyednek. A repülőgépek alkalmanként lezuhannak. A teherautók és a raktárak ritkán tüzet fognak. A járművekből a legkörültekintőbb óvintézkedések ellenére is alkalmanként lopnak. Ezek a veszélyek valószínűleg nem fognak a költözés során ténylegesen felmerülni, de ha mégis előfordulnak, akkor részleges, vagy teljes veszteséget eredményezhetnek. A biztosítás védi ezeket a nagyon valószínűtlen, de katasztrófás kockázatokat.

Tehát ismételten érdemes a fejbe vésni költözés előtt, hogy messzire kerülni kell azokat a nemzetközi költöztetési vállalatokat, aki teljes körűen biztosítottként hirdeti a szolgáltatását. Ez megtévesztés, de legalábbis nagyon erős csúsztatás, ezért soha nem szabad megbízni benne. A valóságban egyik költöztető szervezet sem teljes mértékben biztosított, még ha rendelkezik is biztosítással, ugyanis a biztosítási kötvények mindig tartalmaznak kizárásokat, és általában ezek kivédése többletbiztosítást  igényel, melyet mindig az ügyfélnek kell megfizetni. Ezenkívül a legtöbb társaság a biztosításokat a saját kárának csökkentése érdekében köti, és nem az ügyfeleknek a védelme érdekében. Ezért elengedhetetlen ellenőrizni a költöztető vállalat által kínált szerződés jellegét, amely meghatározza az általa vállalt kötelezettségeket és az általuk kínált védelem részleteit.

A költöztető társaság felelőssége sem feltétlenül egyértelmű, vagy azonos azzal a fogalommal, ami eredetileg az ügyfelek fejében van. Csak azért, mert a tárgyai költöztetés közben elvesznek vagy kárt szenvednek, az még nem jelenti automatikusan azt, hogy a költöztető cégnek kártérítést kell fizetnie Önnek. Jogi szempontból a vállalkozásnak csak hanyagság esetén kell megtérítenie az ügyfél keletkezett kárát, ugyanis például vihar- vagy árvízkár, a lezárt járművekből vagy helyiségekből származó lopások, vagy harmadik személyek által okozott közúti balesetek a költöztető társaság és munkatársai hibáján kívül okoznak az ügyfélnek kárt. Ezért a társaság nem vállal felelősséget általában és külön biztosítást igényel a kivédésük.

Ezenkívül a legelismertebb társaságok a szerződéses feltételek módosításának lehetőségével alkalmazzák a jogi felelősséget. Bár ez felháborítónak tűnhet, tisztességes és ésszerű, ha a költöztető társaságok ezt megteszik, mivel nincsenek tisztában az áthelyezett tárgyak értékével, különleges jellegével, vagy a tulajdonos által csomagolt tárgyak tartalmával vagy minőségével. Ez a kitétel általában őket védi, és jellemzően nem használják tisztességtelen céllal. Javasolt, hogy olvassa el részletesen a feltételeket – ezek pontosan meghatározzák, hogy milyen kártalanítást kell fizetnie veszteség vagy kár esetén, és milyen feltételekkel. Ez lehet, hogy nagyon meglepő lesz.

Ha nincs a szerződésben külön biztosítási igazolás, amely feltünteti a költöztetendő tárgyak értékét (és ezért a biztosítási védelem összegét), akkor az ügyfél saját maga vállalja a kockázatot, vagy lehetősége van külön értékbiztosítást kötni az ilyen károk keletkezésére.

Biztosítást több forrásból szerezhet be:

Háztulajdonosi vagy bérlői biztosítási kötvény által nyújtott fedezetből: Ez a lehetőség nem túl valószínű, de ilyen is akad. A legtöbb háztulajdonos és bérlő biztosítási kötvény kizárja az értéktárgyak fedezetét, ha otthonától távol vannak, vagy mozgatás, költözés alatt állnak. Különösen ritka ezek között a nemzetközi lefedettség. Mielőtt feltételezné, hogy biztosítási fedezettel rendelkezik költözés esetére is, beszéljen a biztosítási ügynökével, és olvassa el a biztosítási kötvényét alaposan.

A költöztető társaságtól: A választott költöztető cég biztosítást kínálhat Önnek. Szedje össze, foglalja is írásba a fedezeti irányelvet, melyet szükségesnek ítél, majd győződjön meg arról, hogy elégedett-e a társaság által nyújtott fedezeti korlátokkal. Ne felejtse el, hogy ha a költözőitől vásárol fedezetet, akkor esemény esetén nem ők fogják az ügyet intézni. Követelés esetén egy másik biztosítási ügynökséghez vagy kárigénylési szolgálathoz kell fordulni a követelés igényével. Ha a költöztető társaság munkatársai előzetes értékbecslést kínálnak, fontos megérteni, hogy az értékbecslés nem ugyanaz, mint a biztosítás. Az értékelés az a felelősségösszeg, amelyet a költöztető társaság vállal az áruk értékéért, ha megsérülnek vagy elvesznek a költözés során. Az értékelés a társaság saját fedezésére korlátozódik, és a visszatérítés / kifizetés összege minden esetben sokkal alacsonyabb lesz, mint az elveszett / sérült tárgyak értéke.

Független alkusz, biztosító: Ez talán a legokosabb módszer a jó üzlet kötésére, ha biztosításról van szó, legyen az akár nemzetközi költözéssel kapcsolatos. Teljesen mindegy, melyiket választja, professzionális biztosítási szervezettel fog kapcsolatba lépni. Az ezekkel a fedezetségi lehetőségekkel kapcsolatos további részletek a szakemberek készséggel és részletesen fogják elmagyarázni.