Költöztetés Magyarországról Németországba

12 jún by Aniko

Költöztetés Magyarországról Németországba

Általánosan elmondható, hogy a költözés költsége Magyarországról Németországba 900 és 1600 euró közé tehető. Természetesen ez függ a rakomány nagyságától, a távolságtól, a költöztető cég megválasztásától, a biztosításoktól, stb, tehát itt is érdemes a pakolás megkezdése előtt egy kicsit tájékozódni.

EU-polgárként nincs szükség vízumra, ha Magyarországról Németországba költözik. Ennek ellenére természetesen érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel kell rendelkezni, hogy azonosítani tudja magát a német hatóságoknál.

Magyarországról Németországba költözve ezekre a dolgokra érdemes odafigyelni:

Egészségbiztosítás: bizonyos jövedelmi szintig kötelező biztosításnak kell lennie egy helyi egészségbiztosítótól. Ez fedezi a németországi orvos látogatások és kezelések költségeinek nagy részét. Magyarországgal ellentétben Németországban szabadon választható meg egészségbiztosítás.

Társadalombiztosítás: Munkavállalóként automatikusan kötelező biztosításban van a német társadalombiztosításban. Ez alapvető pénzügyi védelmet nyújt az életkockázatokra és azok következményeire, például betegség, munkanélküliség, nyugdíjba vonulás és ápolási igény esetén. A munkáltató ezt bérarányosan fizeti.

Regisztráció: A németországi költözéstől számított két héten belül regisztrálnia kell a felelős regisztrációs irodában. Ehhez szüksége van a személyazonossági okmányokra, a regisztrációs űrlapra, a polgári jogi állapotáról szóló igazolásokra és az albérleti, vagy az adásvételi szerződésre.

Adók: A lakóhely regisztrálása után automatikusan megkapja az adóazonosító számot, amelyre szüksége van az adóbevalláshoz. Önálló vállalkozóként Németországban is további adószámot kell kérelmeznie.

Jármű regisztráció: Ha hosszabb ideig tartózkodik Németországban, köteles itt is regisztrálni az autóját.

Munkavállalói engedélyre nincs szükség. Viszont jó tudni, hogy Németországban vannak úgynevezett kollektív szerződések, amelyeket szakszervezetek és munkáltatói szövetségek, vagy akár egyes vállalatok kötnek. Magyarországgal ellentétben egy ilyen társaság visszavonhatja ezt – kivéve ha “általánosan kötelező” a kollektív szerződés. Érdemes tudni, ha ezeknek nem is tagjai a munkavállalók, akkor is anyagi kötelezettség merülhet fel feléjük, tehát utána kell járni a munkáltatónál, hogy náluk milyen szerződések vannak érvényben, amelyeknek költségvonzata is van.