Költöztetés Magyarországról Angliába

12 jún by Aniko

Költöztetés Magyarországról Angliába

Mivel sok iskolában az elsődlegesen oktatott nyelv Magyarországon az angol, ezért az egyik legkedveltebb költözési célpont a mai napig Anglia. Ez az útmutató áttekintést nyújt a figyelembe veendő főbb pontokról, melyeket el kell intézni ahhoz, hogy a szigetországba való áttelepülés a lehető legzökkenőmentesebb legyen.

A Nemzeti Biztosítási szám egy egyedi szám, amely biztosítja, hogy a Nemzeti Biztosítás és az adófizetési hozzájárulások a regisztráló neve alatt kerüljenek elszámolásra. Elsősorban akkor lesz rá szüksége, ha az Egyesült Királyságban már dolgozik is, viszont érdemes mielőbb nekiállni a beszerzésének. Ehhez szükséges egy angliai lakcím, valamint útlevél és más alapvető okmányok, beleértve a születési anyakönyvi kivonatot. Fontos tudni, hogy Nemzetbiztosítási szám nélkül akkor kezdhet munkát valaki, amennyiben bizonyítani tudja a munkáltatónak, hogy joga van az Egyesült Királyságban élni és dolgozni. Ez pl. ír állampolgároknak lehetséges, magyaroknak nem, ezért ne tévesszen meg senkit az erre vonatkozó törvényi kitétel.

Arra kell törekedni, hogy a lehető leghamarabb regisztráljon az NHS-en, miután megérkezett, hogy bármilyen orvosi vészhelyzet esetén védve legyen. Szerencsére a folyamat viszonylag egyszerű. Háziorvosnál találhatóak kitöltendő űrlapok ehhez a folyamathoz, ahová körzetileg tartozik az illető, a folyamat részeként pedig regisztrálják az NHS-en, majd néhány héten belül küldenek egy levelet, amelyben megadják az NHS számot. A regisztráció után ingyenesen részt vehet a helyi háziorvosi ellátásban.

A bankszámla létrehozása különösen fontos feladat, mivel az új munkáltató valószínűleg nem fizet, ha nincs az illetőnek brit bankszámlája. Ez akkor ütközik nagyon komoly akadályba, ha nem tud angol lakcímet igazolni a bankszámlanyitó személy. Ha szerződést kötött a házigazdával vagy a bérbeadó irodával, egyes bankok ezt elfogadhatják a cím igazolására. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy milyen folyószámlákat kínálnak a különböző bankok. Az Egyesült Királyságban sok bank folyószámlákat kínál tranzakciós díjak nélkül.

Mint látható, az összes intézendő feladathoz szükséges angliai lakcím. Érdemes figyelni arra, hogy a brit albérleti árak a magyar átlagkeresethez képest viszonylag magasak, és egyre emelkednek. Természetesen itt is nagy eltérések lehetnek helyi adottságok szerint. A legmagasabb bérleti díjak Londonban és közvetlen agglomerációjában vannak, átlagban 1500-1800 fontért míg egy vidéki albérlet ennél jóval olcsóbb lehet, 700-800 font. Amennyiben nem a teljes családdal szeretne kitelepülni, esetleg meg lehet fontolni a lakás vagy házmegosztási lehetőséget a költségek optimalizálása érdekében.

A munkavállalás tekintetében is helyi megoszlás észlelhető. A megélhetési költségek jelentősen eltérnek attól függően, hogy az Egyesült Királyságba hova költöznek, Londonban lényegesen magasabbak, mint például Glasgowban.

Ha az Egyesült Királyságban pénzt keres, akkor adót kell fizetnie.

Sávos adózás van, ami azt jelenti, hogy nem fizet adót az első megkeresett 11 850 fontért. Ezután 20% -ot fizeti meg a bevételei után 11 851 és 46 350 GBP között, majd 40% -ot a 46 351 és 150 000 GBP közötti jövedelemnél. Ha hetente több mint 162 fontot keres, akkor a nemzeti biztosítási járulékokat is be kell fizetnie. Az arány a fizetésétől és foglalkoztatási státusától függ. A jövedelemadóhoz hasonlóan a nemzeti biztosítást is a munkáltató vonja le. Ez azért fontos, mert a későbbiekben az itt befizetett nemzeti biztosítás állami nyugdíjalapot képez az adózónak.

Amennyiben az egész család a szigetországba költözik, akkor a gyerekek 4 éves koruktól jogosultak iskolába járni. Erről a helyi önkormányzatnál érdemes érdeklődni, mert van ingyenes és alapítványi taníttatásra is lehetőség. A kisebb gyermekek elhelyezése 2 éves kor felett óvodákban lehetséges, melynek költsége elég magas a magyar óvodai költségeket tekintve. Amennyiben kiskorú gyermek van a családban, érdemes minél alaposabban utána nézni az elhelyezési opcióknak, érdeklődni a helyi önkormányzatoknál, szervezeteknél, továbbá majdnem minden régióban van már jól működő magyar közösség, ahol akár közösségi oldalakon keresztül is nagyon értékes információkhoz juthat a kitelepülni kívánó honfitárs a helyi lehetőségekről és támogatásokról.

Vannak kifejezetten magyar munkavállalókra szakosodott angol irodák, ahol teljes körű segítséget kaphatnak a kitelepülni kívánó magyarok az okmány ügyintézéstől kezdve a lakás és az iskola megtalálásán át mindenben. Természetesen munkát is segítenek találni. Azonban érdemes ezeket körültekintően megválasztani, mert a csalók itt is bőszen tevékenykednek, előre kicsalva a pénzt és szolgáltatást nem biztosítva.