12 jún by Aniko

Költöztetés a tengeren túlra

A költözés sosem egyszerű folyamat, főként ha nagy távolságra történik. Amennyiben az áttelepülés valamelyik tengeren túli országba történik, még bonyolultabbá és költségesebbé válik.

Az első és legfontosabb dolog az ilyenkor, hogy az időt is számításba kell venni. Addig, amíg egy közeli helyre költözés lebonyolítható szőröstül bőröstül egy-két hét, vagy hónap alatt, addig egy tengeren átívelő áttelepülés akár 3-4 hónapnyi előkészületet és ügyintézést is igénybe vehet.

Például az időtényező akár pénzbeli megtakarítást is jelenthet. Ugyanis ki kell választani, hogy a holmik, melyeket magával kíván vinni tengeri vagy légi úton jussanak-e el a költözés helyére. Igaz, hogy a légi mozgatás sokszor jóval gyorsabb, akár 3 napon belül odaérhetnek a dolgai, míg ez hajózás útján 20-30 napot is igénybe vehet, de érdemes figyelembe venni azt is, hogy a légi szállítás sokszor pontosan emiatt jóval drágább is. Amennyiben sok holmit kíván magával vinni, akkor mindenképpen meg kell fontolni, hogy a tengeri mozgatás jobban megéri.

Több helyen és fórumon javasolják, hogy a költözés előtt szelektálja le a dolgait az ember, de ez hatványozottan igaz akkor, ha a költözés tengeren túlra történik. Itt már olyan dolgokat is érdemes elajándékozni, vagy értékesíteni költözés előtt, amit egyéb esetben ugyanekkora szárazföldi szállítás során nem tenne. Például konyhai felszereléseket, vagy akár műszaki cikkeket. Ennek oka az, hogy a szállítás módjai, legyen az akár légi, vagy tengeri, eleve különlegesen erős, vagy speciális csomagolást követelnek meg, amely tengeren túli költözés esetén elég nagy költségtételt is jelenthet. Továbbá majdnem biztos, hogy vámeljáráson is átesik a költöztetni kívánt holmi, tehát az sem mindegy, hogy mekkora vámköltség keletkezik a költözés során. Ezzel kapcsolatban azt javasolják, hogy a megfelelően becsomagolt dobozok tartalmáról készüljön egy nagyon tételes leltár, amely megkönnyíti a vámügyintézők dolgát átvizsgálás esetén, és jelentősen hozzájárulhat ennek a kiadásnak a csökkentéséhez.

Addig, amíg szárazföldi költöztetés esetén eldönthetjük, hogy kötünk-e külön biztosítást a költöztetendő tárgyakra, addig ez a díj mindenképpen felmerül majd tengerentúli áthelyezés esetén. Ezért is érdemes tehát nagyon szigorúan kiszelektálni az olyan holmikat, amelyeket a célországban is be lehet szerezni, hiszen lehet, hogy az így felmerülő költségek már közelítenek egy új tárgy árához, vagy meghaladják azt.

Kisállat költözésével kapcsolatban is elég nagy költséggel (200-500 USD) és szigorú szabályozásokkal kell számolni, amennyiben kis kedvencet a tengeren túlra is magunkkal akarjuk vinni.

Mivel a távolság nagy, ezért nem feltétlenül rohangál át az ember az új országba költözés előtt, viszont elég kellemetlen meglepetésben lehet része a frissen megérkezett beköltözőnek, ha például az új otthonban nincs meleg víz, vagy nem kapcsolták be az áramot. Érdemes tehát költözés előtt minden közműszolgáltatóval egyeztetni arról, hogy a számunkra szükséges komfortfokozat rendelkezésre álljon.

A legnagyobb kérdés persze az a tengerentúli költözéssel kapcsolatban, hogy maga a költöztetés mennyibe fog kerülni? Nos, akármelyik költöztetési módot is választja az áttelepedni kívánó egyén, ez lesz az a tétel, ahol mélyen a zsebbe kell majd nyúlni. Attól függően, mekkora pontosan a megtetetni kívánt távolság és mekkora méretű a költöztetni kívánt tárgyak nagysága, mennyisége, ez a kiadás 3000 és 10000 dollár közé tehető.

Tengerentúli költözés esetén is érdemes nagyon alaposan utána nézni a költöztető cégeknek, mert ahogy a jó magyar mondás is tartja: olcsó húsnak híg a leve alapon bele lehet futni ugyan alacsonynak tűnő költöztetési árat kínáló vállalkozásokba, azonban ott valószínűleg jó néhány tételt az apró betűs részben bújtattak el a kiadások közül, mellyel később váratlanul szembesülhet a költözni kívánó állampolgár.