Költözés Németországból Magyarországra

12 jún by Aniko

Költözés Németországból Magyarországra

Az Európai Unió polgárainak nincs szükségük vízumra ahhoz, hogy Magyarországra érkezzenek és dolgozzanak. Magyarországra diákként, üzleti partnerként, a magyar székhelyű cégek munkáltatóiként, vagy EU polgárnak vagy magyar állampolgárnak családtagjaként szoktak az emberek általában érkezni a világ minden tájáról, és nincs ez másként a német állampolgárokkal sem. A politikai helyzet miatt kicsit megnőtt a Németországból Magyarországra történő költözés, ugyanis országunkat a német állampolgárok biztonságosnak tartják.

Érdemes figyelembe venni az utazás előtt a felhívást, miszerint:

,,2013. július 19. napján hatályba lépett a 610/2013/EU rendelet, aminek értelmében a harmadik országbeli állampolgárok (ide értve a vízummentesen beutazókat is) csak olyan úti okmánnyal utazhatnak be a schengeni térségbe, aminek érvényessége legalább 3 hónappal meghaladja a schengeni térségből való kiutazás dátumát, és amely úti okmány a beutazáskor 10 évnél nem régebbi kiállítású.”

Németországból Magyarországra vízummentesen érkezni személyi igazolvánnyal is lehet, de a vízummentes tartózkodást a konzuli szolgálat 90 napban határozza meg. Költözés előtt ennek intézését érdemes elkezdeni.

Németországból Magyarországra költözés előtt nem árt, ha a költözést tervező személy tisztában van a kiszemelt ország előnyeiről és hátrányairól.

Előny, hogy a német viszonyokhoz képest Magyarországon mind a termékek, mind a szolgáltatások ára megfizethető, akár a szupermarketekben lévő ételeket, akár a lakásbérletet nézik. Kiváló a kapcsolat más európai országokkal, Budapest egyik legnagyobb olcsó légitársaságának, a Wizzairnek köszönhetően. Így számos repülési úti cél található Európa szinte bármelyik részébe, Németországba hazalátogatni is nagyon olcsó és egyszerű. Magyarország továbbá mindig is vonzó célpont volt a németek számára, hiszen számos UNESCO által védett történelmi helyet és rengeteg termálforrással rendelkező üdülőhelyet kínál országszerte.

Hátrányként értelmezik a német állampolgárok is, hogy a magyar nyelv valóban egyedi nyelv, ezért nehéz megtanulni és megérteni. A Magyarországra bevándorló német állampolgároknak meg kell fontolniuk legalább alapfokon megtanulni magyarul. Magyarországon az átlagos fizetés csaknem kétszer alacsonyabb, mint a fejlett európai országokban. Noha az ételek és a szállás költségei nem magasak, az importált áruk valóban drágák lehetnek mind a helyi emberek, mind az itt élő más nemzetből érkezett lakosok számára.

Amennyiben úgy dönt, hogy ebbe az országba költözik német polgárként, akkor a költöztetést magát rengeteg jó nevű cég profi módon le fogja tudni bonyolítani, tehát ez nem jelent akadályt a betelepülésnél.

A költözés mindig magával hoz egy bizonyos stressz tényezőt, különösen, ha nagy távolság van a régi és az új otthon között. Ha Németországból Magyarországra költözik, adunk néhány tippet, amelyeket érdemes előre megfontolni, a lehető leginkább zökkenőmentes legyen a költözés.

Autó: regisztrálja a rendszámát megfelelően

Az új lakóhelyre való első utazás gyakran már a beköltözés időpontja előtt megtörténik, például a helyszíni hivatalos ügyek intézése céljából. Ezért a lehető leghamarabb regisztrálnia kell az úgynevezett átadási számot. Különbséget kell tenni ezen rendszámok két osztálya között: van a rövid távú és a kiviteli rendszám.

Munkavállalási engedély: Jelentkezés a regisztrációs irodába

Mivel Magyarország az EU-n belül van, a munkavállalási engedély megszerzése nem jelent problémát. Általában elegendő az útlevél vagy az igazolvány, valamint a munkaszerződés eljuttatása a felelős magyar regisztrációs hatósághoz.

A hatóságok: adja meg új lakóhelyét, kérjen ellátásokat

Attól függően, hogy mennyi ideig tart a magyarországi tartózkodás, a regisztrálni kell az összes érintett hatóságnál. Ide tartozik az okmányiroda, az adóhivatal és a munkaügyi hivatal, de a biztosítótársaságok is. A bankot szintén tájékoztatni kell a lakóhely megváltozásáról. Célszerű a hatóságokkal a lehető legkorábban kezdeni, mivel egyes irodák esetén legalább egy hónapos átfutási időt kell figyelembe venni.

Swiss Post: postai szolgáltatás külföldön is

Magyarországra költözve ajánlatos egy továbbítási rendelés a levelek számára, hogy elérjék a címzettet. A hat hónap költsége körülbelül 20 euró.