12 jún by Aniko

Költözés Angliából Magyarországra

Magyarország, különösen Budapest, az elmúlt néhány évben egyre népszerűbb lett az emigránsok körében. Maga a főváros sok kivándorlót vonzott a munkalehetőségek, a kultúra finom egyensúlyával és jóval alacsonyabb megélhetési költségekkel, mint más nyugat-európai fővárosokban, például Párizsban, Londonban vagy Berlinben. Tehát függetlenül attól, hogy beleszeretett Magyarországba, és ezért költözik ide, vagy digitális nomádként dolgozik, és új helyet keres, amelyet otthonnak hívhat, itt megtalálható minden, amire szükség van egy jó élethez.

Első napirendi pont itt is maga az élőhely kiválasztása, ugyanis itt is nagy régióbeli eltérések lehetnek. Bár egyre többen beszélnek angolul az országban, a legtöbben mégis Budapesten használják a hétköznapokban is a nyelvet, tehát ha nem beszél jól magyarul, akkor érdemes Budapesten, vagy annak közelében keresgélni leendő lakhelyet. Érdemes azonban néhány apróságra már a keresés közben figyelni. Bár Magyarország tényleg olcsóbb lakhatási költségeket kínál, amennyiben a hirdetésben euróban van feltűntetve a bérleti díj, az valószínűleg nyugati áron van kalkulálva. Ha gyors és jogszerű ügyintézéssel szeretne lakást, vagy házat bérelni, akkor keressen fel egy jó nevű ingatlanirodát, ahol boldogan segítenek, sőt bónuszként még angol nyelvet is használnak a kommunikációhoz igény esetén. Amennyiben megvan a leendő lakhely, és a tulaj engedi, érdemes lakcímkártyát igényelni a Kormányablakban, a lakhely igazolására. Amennyiben erre nincs mód, akkor a további ügyintézéshez szükséges lesz a lakásbérleti szerződés, melyet két tanúval hitelesítettek a főbérlővel.

A következő lépés egy helyi telefonszám beszerzése, ha fizetős SIM-kártyát szeretne, akkor elegendő a Telekomhoz menni (a T-Mobile a briteknek), vagy a Vodafone-t, Telenor-t felkeresni. Fellelhetőségük nem probléma. Keressen egy nagyobb üzletet egy bevásárlóközpontban vagy egy központi tér közelében, és nincs gond az angol nyelvű ügyintézéssel sem. Legalább valamilyen személyi igazolványra szüksége lesz, tehát feltétlenül vigye útlevélét vagy járművezetői engedélyét. Ezenkívül néhány vállalat kérheti a címe igazolását, ezért hozza oda a bérleti szerződést vagy a számlákat, amik az Ön nevére szólnak.

Magyarországra költözés esetén érdemes itt is bankszámlát nyitni. Ez nem túl bonyolult folyamat, bár érdemes kicsit előtte informálódni a banki kondíciókról, mert nagy eltérések lehetnek a felhasználás módjától függően, sőt a bank nagysága is befolyásolja a havi és tranzakciós díjak összegét. A bankszámla nyitása általában vagy ingyenes, vagy nagyon csekély összeget kérnek érte a helyi bankok.

Amennyiben konkrét állás nélkül, vagy munkaajánlat híján érkezik Magyarországra, akkor sem túl körülményes munkahelyet találni. Egyre több multinacionális vállalatnak van fióktelepe Magyarországon és a foglalkozási lehetőségek teljes skáláját is lefedi ez a kis ország. Vannak kifejezetten külföldieknek szánt állásközvetítő portálok, ahol kifejezetten angol nyelven történő munkavégzést kínálnak. Érdemes körülnézni néhány regionális fejvadásznál, mert ők kifejezetten a lakhelyhez közeli munkalehetőségekkel vannak tisztában. Természetesen, ahogy Angliában, úgy Magyarországon is sokat segít álláskeresésben az internet, tehát itt is érdemes igénybe venni ennek a segítségét.

Társadalombiztosításba munkavállalás révén kerülhet egy külföldi, amelynek az ügyintézését a munkáltató végzi. Addig amíg nem áll munkába, a Magyarországra költöző brit állampolgárok számára is fontos, hogy megszerezzék az európai egészségbiztosítási kártyát (EHIC), mielőtt ide költöznek. Ez legalább feljogosítja, hogy igénybe vegye a sürgősségi szolgáltatásokat (hívja a 112-es telefonszámot), ha szüksége van rá. Természetesen lehetőség van egészségbiztosítóknál külön egészségügyi szolgáltatási csomag megvásárlására, mely ugyan nem jogosítja fel az igénybe vevőt az állami ellátásra, de meghatározott intézményekben professzionális egészségügyi ellátásban részesülhetnek a kifizetett összegért.