Bútorszállítás külföldre, vagy a bútorok hazaszállítása

12 jún by Aniko

Bútorszállítás külföldre, vagy a bútorok hazaszállítása

Költözés esetén mindig óriási dilemmát jelent, hogy mi legyen a sorsa a bútoroknak, amik a birtokunkban vannak. A jelentős kiadás, mellyel a mozgatásuk jár, eleve felveti azt, hogy esetleg az új lakóhelyen inkább újakat szerezzünk be, de ez természetesen nem csupán pénzkérdés. A cikk segítséget nyújt a bútorok költözés előtti osztályozásához, hogy könnyebb legyen eldönteni ezt a problémát, és további útmutatásokkal is szolgál a bútorok nemzetközi mozgatásával kapcsolatban.

Természetesen nincs értelme bútorokat külföldre szállítani, ha nem lehet azokat használni az új lakóhelyen. Tehát az első lépés, amikor fontolóra vegye a bútorok egyes darabjainak gyakorlati értékét, és kitalálni, hogy azok megfelelnek-e az új életmódnak:

A bútor jó állapotban van? – Ha egy darab elhasználódott vagy sérült, érdemes leszelektálni.

A bútor megfelelő minőségű? – Ha egy bútor minőségi alapanyagokból és jó technikával készült, tartós, stílusos vagy drága, akkor érdemes megfontolni, hogy átköltözzön az új lakóhelyre. Amennyiben egy olcsó, alacsony minőségű konfekciódarab, költséghatékonyabb (és sokkal egyszerűbb) hasonlót vásárolni költözés után, mint a régi darabot az új országába szállítani (nem is beszélve arról, hogy az alacsony minőségű bútoroknak esélye sincs túlélni a hosszú utat épségben és biztonságban).

A bútor megfelel az új otthonának? – Ha régi bútora túl nagy, nem fér el az új házban vagy lakásban, esetleg nem passzol stílusában az új otthonhoz, ne vigye magával. Végül is, mit fog kezdeni egy óriási franciaággyal, ha stúdiólakásba költözik, vagy egy viktoriánus stílusú nappali szekrénnyel egy tengerparti városban?

Megfelelő lesz-e a bútor az új életmódhoz? – A régi bútorok, bármennyire is praktikusak voltak a régi otthonában, nem feltétlenül passzolhatnak az új életmódhoz. Ha például egy emeletes ház egyik lakásba költözik, akkor nincs szüksége a régi kerti padra. Érdemes figyelembe venni, ha az új ország éghajlata nagyban különbözik a jelenlegi élőhely klímájától, akkor költözés után a bútorok tönkremehetnek – a fa és a bőr nagyon érzékeny a páratartalom és a hőmérsékleti ingadozásokra, ugyanúgy, mint a régiségek és más finom bútordarabok.

Miután ezeken a praktikussági okokon átverekedte magát a költözni kívánó a bútorokkal kapcsolatban, jöhet a neheze. Egy bútor szentimentális értéke általában sokkal fontosabb, mint bármilyen gyakorlati vagy pénzügyi szempont – ha egy bútordarab családi örökség vagy valamilyen különleges jelentése van az illető számára, akkor határozottan ragaszkodni fog hozzá, függetlenül attól, hogy milyen nehéz mozgatni, vagy hogy drága szállítani.

Néhány elem valóban pótolhatatlan, és érdemes bárhová eljuttatni – még akkor is, ha az új lakhely a világ másik végén van. A rendelésre készült bútorok, régiségek, családi örökségek és egyéb különleges jelentőségű darabok természetesen pótolhatatlanok.

Természetesen a költözés során nagy mértékben fennáll a bútorok károsodásának veszélye. Amennyiben nem szétszerelhető, túl nehéz, túl nagy, túl értékes, vagy túl érzékeny a bútor, különleges bánásmódot igényel a költöztetés során. Erre természetesen van lehetőség egy külön költöztetési szolgáltatás keretében, amelynek az ára elég borsos. Érdemes tehát még egyszer megfontolni a személyes ragaszkodást az egyes bútordarabokkal kapcsolatban.

Az áttelepítési szabályokat illetően is figyelni kell. Általában szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy mit lehet és mit nem lehet egy országba bevinni, ezért kifejezetten javasolt jó előre megvizsgálni az új ország szállítási korlátozásait és az importadókat. A bútordarabok valószínűleg nem szerepelnek a tiltott tárgyak listáján, de a fabútorok és a kültéri bútorok kockázatosnak tekinttettek néhány országban (például Ausztráliában és Új-Zélandon).

Végül a fő kérdés, hogy mennyibe kerül a bútorok nemzetközi szállítása? Ez függ a költöztetett bútorok számától, az áthelyezési távolságtól, a szállítási módtól, az igénybe vett költöztetési szolgáltatásoktól, a költöztetés idejétől és a munkát végző nemzetközi bútormozgatótól.

Általánosságban elmondható, hogy a bútorok tengerentúli szállításának költségei bárhol 1000 USD és 4500 USD között lehetnek (tengeri teherfuvar, kikötők közötti szállítás). A légi szállítás természetesen ennél jóval többe kerül. A nemzetközi bútorszállítási díjak magasabbak a csúcsidőszakban (augusztus-szeptember és január-február), és minden további szolgáltatás – bútorok szétszerelése és összeszerelése, professzionális csomagolás és kicsomagolás, házhoz szállítás, kiegészítő biztosítási fedezet stb. tovább növeli a költségeket.